Maroš Baran: FÁZOVÝ POKUS O CIT

01.07.2010 Prešov

Maroš Baran sa narodil 24.2.1990 v Bardejove. Už od útleho detstva mu bol materiál, zanechávajúci stopu, blízky.
Tak blízky, že časom potešenie z farebnej plochy, či tenkej linky prerástlo do uvedomenia si dôležitosti umenia v jeho živote. Dôležitosti výrazu, výpovede bez slov a fyzického dôkazu existencie.
Keď sa prvé kresby a šuflíkové nápady dostali k akademickému sochárovi Martinovi Kutnému, občasný záujem sa zmenil na záujem pravidelný a vznikli takzvané legendárne soboty, počas ktorých mal Maroš možnosť navštevovať pána Kutného v jeho ateliéri, kde sa mohol zdokonaľovať v remesle a názore na umenie.
Keď sa 11.12.2008 objavil v ateliéri akademického maliara Jozefa Bubáka, ešte netušil, že okrem majstra našiel na Palisádach umelecké útočište, ktoré mu Jozef a Dana Bubákovci poskytli. A to útočište fyzické a duševné.
Rady technické sa zmenili na rady filozofické a umenie sa stalo pre Maroša požehnaním, veľakrát trpkým prekľatím, vždy však poslaním.
Ateliérová tvorba z Palisád sa vďaka Matúšovi Bubákovi a Šárke Ondrišovej, riaditeľke tanečnej školy a alternatívneho divadla elledanse, dostala do priestorov bývalého bratislavského bitúnku, prestavaného na divadlo, kde 19.2.2010 vznikla syntéza tanečného predstavenia Pocta kravám a výtvarného umenia v podobe vernisáže výstavy Dvakrát si rozmyslieť nie dvakrát milé.
V momente, keď Maroš dostal do rúk vizitku od pána Rudolfa Geriho, umeleckého riaditeľa produkcie Gedur, netušil, že o necelý mesiac príde z iniciatívy pána Geriho do priestorov divadla elledanse pán Rudolf Schuster, ktorého výstava Dvakrát si rozmyslieť nie dvakrát milé oslovila natoľko, že sa rozhodol talent posunúť pánovi Eugenovi Labaničovi, riaditeľovi Slovenského technického múzea v Košiciach, vďaka ktorému vznikla možnosť uskutočniť výstavu Fázový pokus o cit. Teraz sa Fázový pokus o cit presúva do Prešova.
Fázový pokus o cit je pokračovaním toho, čo sa stalo. Pokračovaním Dvakrát si rozmyslieť nie dvakrát milé. O tom, čo sa stane, keď sa to rozmyslí. Dvakrát. Pokračovaním citu - fázovaním a voľnou transformáciou motýľa v húsenicu, lebo tá je krásna vo svojom vnútri. Je to o pokuse o to, zmraziť okamih, keď sme si na chvíľu mysleli, že všetko bude dobré. O ceste k uvedomeniu a o nájdení citu, tam kde sa predpokladalo, že nikdy nebude existovať.
Na výstave Fázový pokus o cit je možné vidieť výber z Marošovej tvorby od roku 2008 po súčasnosť, tvoriaci cestu – cestu von z uzavretého priestoru a toho, čo vystúpenie von znamená.
 

Vyberte región

mark